DEN BOSCH

icon

TILBURG

icon

OSS

icon

EINDHOVEN

icon

HELMOND

icon

Tilburg

We zien dat veel (jonge) professionals  een substantiële bijdrage aan 'stad-plattelandsverbinding / voedsel in de stad' willen doen en dat zij allen een geweldige meerwaarde aan elkaar zouden hebben. Vooral als ze elkaars talenten weten te vinden en hun sterke punten kunnen combineren vanuit intrinsieke motivatie en doelgerichtheid.
 
Wij zijn ervan overtuigd dat we via dit project een katalyserende werking laten uitgaan op lopende processen. Wat we niet willen is een nieuwe structuur bouwen, we willen vooral bestendigen wat er al is, wat leidt tot synergie. Wij zijn er voor de eerste schifting, de verbindingen leggen en de communicatie, want dat is waarom initiatieven elkaar nu niet vinden of kennen en daar willen wij in faciliteren.
 
We stellen onszelf ten doel dat we de looptijd van dit project nodig hebben om deze startbeweging goed neer te zetten en te begeleiden en dat het daarna een zelfregulerende beweging wordt.
 
We zien een community voor ons
....waarin we verder bouwen aan bestaande initiatieven en nieuwe initiatieven een thuishaven geven,
…. waar wordt gebroed op goede ideeën, die bijdragen aan een circulaire economie en verduurzaming met waardering voor ruilen en geven,
…. waar inspiratie en kennis samenkomen, waar geldt:  ‘het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden’,
....waar initiatiefnemers uit de stad kennis en middelen kunnen vergaren en delen,
....waar vraag en aanbod elkaar vindt, zowel digitaal maar vooral ook in persoonlijk contact.
....waar ruimte is voor bottom-up initiatieven,
....waar aandacht is voor het meetbaar maken van de effecten van communitybuilding en vertalen naar de doelstellingen van leefbaarheid in de stad,
....waar een verzamelplek is voor burgers van alle leeftijden, die zich (vrijwillig) willen inzetten voor de leefbaarheid van de stad, en voor initiatieven die naar zulke mensen op zoek zijn,
…. waar er ruimte is om jong afgestudeerden ervaring op te laten doen en in contact te brengen met potentiële werkgevers,
….een plek om  werkervaring op te doen, om zo (jeugd)werkloosheid te verminderen en ontgroening van de regio te voorkomen,
....een plek waar ruimte is voor het nieuwe ondernemerschap,
....een plek waar initiatieven en projecten een duurzame verbinding hebben met de community,
....een plek waar de synergie tussen stad- en plattelandverbindingen zichtbaar worden.

Informatie wordt actief gedeeld op de facebookpagina

 

crossstad

Tilburg

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://atelierfamous.nl/

  Atelier Famous

  Upcycling met maïsschillen. 

  Binnen het Stadse Boeren project is de duurzame doelstelling op een unieke manier concreet gemaakt door voedselafval te hergebruiken en een nieuw leven te geven. In dit project staat de waarde van ambachtelijk werken centraal. Door met aandacht, creativiteit en vakmanschap te werken met afval van voedselproductie is een unieke workshop formule ontwikkeld voor jongeren.
  In december 2014 hebben scholieren (12-14 jaar) van de Nieuwste School o.l.v. het team van Atelier Famous (her)bruikbare producten gemaakt van gedroogde maïsschillen. Tijdens de workshop staat bewustwording van de herkomst van voedsel, voedselverspilling, de waarde van ambachtelijk werken en hergebruik voorop. Jongeren leren van de mensen uit het team van Atelier Famous en zijn in staat om opgedane kennis door te geven en zelf toe te passen. Het team van Atelier Famous heeft een eigen werkwijze ontwikkeld om deze workshop aan te bieden. Het team staat gereed om jongeren in aanraking te brengen met de wereld van “upcycling” via een speelse, leerzame workshop. 

  adres

  Bezoekadres:
  NS Plein 5 in Tilburg
  Gebouw 90
  kantoreningang aan de Burgemeester Brokxlaan
  4 x bellen
  Altijd Tunde bellen voor je bezoek

  Contact:
  Tunde Konca tel 06- 17815746
  skype tunde konca

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.lichtopdestad.com/levend-water/levend-water-de-film

  LEVEND WATER IN DE STAD

  Mijn verlangen gaat uit naar meer wilde natuur in de stad en ook naar bevrijd water, zodat het stiller en schoner wordt om er te wonen, te werken, te spelen en te creëren. 

  De natuur mag wat mij betreft nog vrijer dan stoeptegels uit de straat, geveltuinen en stadslandbouw. Ik houd van mijn tuin en daktuin en van de vele tuinen van Tilburg. Het mag wilder, ook midden in de stad. Zoals in mijn geboortestad Cambridge, bekend om haar 'greens' . . gemillimeterde perkjes grasveld waar je zelfs niet op mag lopen . . . maar het geheim schuilt in de vrijheid waarmee men de veel grotere rest van de natuur laat zijn hoe ze is. In het voorjaar zie je de narcissen wiegen tussen het hoge gras naast de rivier. En de bomen staan in vol ornaat en ongesnoeid even majestueus te wezen als de oude gebouwen van de universiteit. 

  Of dichter bij huis, langs de Dommel, waar ik als kind vaak met mijn zusje en oma in het Genneperpark liep. Daar stonden hele grote bladeren langs de oever. Plompebladeren noemden wij ze en we pasten er onder als kabouters. We mochten er een paar plukken. En oma deed het voor hoe je de steel voorzichtig kon buigen als een zeil en dan door het blad heen steken als een kiel. Aan de ene kant van de brug lieten wij ze in het water vallen en dan renden we naar de andere kant, waar de bladeren statig tevoorschijn dreven. “Waar gaan ze naar toe oma?” En oma vertelde hoe ze van de rivier in een grotere rivier uitkwamen. “En dan?” We bleven doorvragen, net zo lang tot de bladeren in de grote zee uitmonden. “Maar dat duurt heel lang”. Toen ik drie jaar later samen met oma in Bakkum aan de zee kwam, vroeg ik haar: “Zijn ze er nu, de bladeren?” “Ja, hoor, nu zijn ze er”. 

  Vandaag heb ik geleerd dat er een woord bestaat voor het bevrijden van water: ‘ontkluizen’. Tijdens een lezing over functioneel groen in de stad gebruikte een ontwerper uit Sittard dat woord om het onzichtbare wilde water van een Limburgse beek weer te bevrijden van haar stenen last. Op de lagere oever aan de overkant had de beek vrij spel om buiten haar oevers te treden.

  In de zandgrond van Tilburg is nu geen stromend water meer te bekennen, maar er waren vele beken, waterlopen en ook de beruchte blauwsloten die het afvalwater van de textielververijen wegvoerden. Ik ben benieuwd hoe hun beddingen liepen. Waar is het water gebleven? Is alles opgegaan in ons riolenstelsel, of zit het anders? Kan het levend water ons betekenis geven in deze zich hernieuwende stad?

  Lucy Bathgate, 21 januari 2013
  adres

  Besterdring 51, 5014HH Tilburg

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.festivalmundial.nl/nl/areas/urban-farm/

  Urban Farm area programma op Festival Mundial 

  Melk komt uit de supermarkt. Toch? 

  Door de jaren heen heeft de moderne stadsbewoner steeds meer een levenswijze aangenomen die ver(der) af staat van het platteland. Moderne stadskinderen weten nauwelijks nog dat melk van een koe komt en wortelen onder de grond groeien. Urban Farming kan gezien worden als een tegenbeweging, een globale trend en levensstijl die inspireert, en die ‘ons stedelingen’ weer dichterbij de natuur brengt. Dichterbij het voedsel dat we dagelijks consumeren en het besef dat zelf geproduceerd, geoogst en klaargemaakt voedsel niet alleen een voedende, maar ook sociaal verbindende en creatieve functie kent. Bram Reiniers (UrbanTastin` Event `n Branding) is als eventmanager en concept-ontwikkelaar voor de vrijetijdsindustrie één van de Tilburgse pioniers op het gebied van food concepting voor de evenementenbranche en ontwikkelde voor de bezoekers van Festival Mundial een nieuwe smaakervaring. Resulterend in "The Urban Farm area." Een compleet nieuw festivalgebied dat een programma biedt waarin voedselbeleving de hoofdrol speelt en dat mensen op laagdrempelige wijze triggert en na laat denken over de betekenis(sen) van voedsel. Bezoekers worden op allerlei manieren actief betrokken en geïnspireerd over de waarde en het belang van (gezond) voedsel. Met het overkoepelende thema "Food inspires the world" brengen we op artistieke wijze de complete voedselcirkel in kaart. Deelnemers kunnen zich verbinden aan verschillende belevingsdomeinen als zaaien, groeien & oogsten, verwerken & bereiden, vermarkten, consumeren en composteren. Deze sub-thematieken lopen als een rode draad door het programma heen.

  adres

  Spoorzone Tilburg

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.bureauverantwoord.nl/broodje-teo-tijdens-incubate/

  BROODJE TeO

  Bezoekers van de stadscamping Tilburg, die tijdens het culturele festival Incubate (15 tot 22 september 2014) geopend is kunnen aanschuiven bij een ontbijtbuffet. Bij dit buffet kunnen ze kiezen uit brood en broodbeleg afkomstig uit Tilburg en Omstreken. Grotendeels zal dit buffet ook biologisch zijn. Dit is de eerste maal dat Bureau Ver(?)antwoord het idee van een Broodje TeO uit gaat proberen. Dit als onderdeel van het een groter programma om meer Tilburgers en de bezoekers van Incubate te laten genieten van regionaal voedsel. Meer info op www.stadscamping013.nl en www.tilburgfoodstory.nl. Via facebook zal er verslag worden gedaan van het verloop van het buffet.
  adres

  Spoorzone Tilburg

 • Projecten in Tilburg


  Project

  https://www.facebook.com/plukroute

  PLUKROUTE

  De plukroute is een wandelroute door de stad waar je op verschillende plekken noten, fruit, kruiden en bloemen kan oogsten. Bij elk stukje van de plukroute word aangegeven wat het precies is, hoe je het kunt oogsten en welk recept er bij past. Ook staat er aangegeven op welke manier de planten elkaar ondersteunen in het speciaal daarvoor ontworpen ecosysteem. De route kun je vinden via de Facebookpagina en de website. Maar ook staat de route aangegeven op de duidelijk herkenbare en natuurlijk vormgegeven bordjes. 
  Tilburg ontdekken op een wel heel prettige manier! Een speurtocht door de stad voor de moderne jager/verzamelaar.
   
  adres

  Diverse plekken in en rond Tilburg.

 • Projecten in Tilburg


  Project

  https://nl-nl.facebook.com/pages/Resto-VanHarte-Tilburg/166801540120826

  Resto van Harte, samen lokaal voedsel eten

  Resto VanHarte is een sociaal restaurant, gevestigd in Tilburg-West. Resto VanHarte organiseert betaalbare diners, waarbij ontmoeting van en tussen gasten centraal staat. Dikwijls ervaren gasten een sociaal isolement. Eten bij de Resto helpt hen zich minder eenzaam te voelen. 

  Tijdens onze diners besteden we tijdens de looptijd van dit project 3x in specifieke thema avonden aandacht aan gezond voedsel dat in de stad of directe omgeving wordt gekweekt. Daarbij werken we samen met mensen die via buurtmoestuinen, volkstuintjes of stadstuinen voedsel kweken. We brengen dit voedsel op tafel en geven voorlichting over de teelt en over de bereidingswijze. 

  Met specifieke voorlichting richten we ons op mensen die voedsel, als Stadse Boer, kweken en we nodigen hen aan tafel, samen met mensen die dikwijls alleen eten en minder aandacht hebben voor gezonde voeding.

  Op 16 september 2014 hebben we, tijdens Incubate en als onderdeel van de Tilburg Food Story, de eerste avond georganiseerd onder de titel Meet the Local Farm Chef. De volgende avond is gepland op 19 maart 2015.

  adres

  Op 34 locaties door heel Nederland verzorgt Resto VanHarte één of twee avonden per week een gezond driegangendiner, meestal in een school of buurthuis met een professionele keuken.

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.belslijntje.com/

  BelsLijntje

  Project: Stepping Stones Bijenlint BelsLijntje

  Samen met 9 partners gaat de Coöperatie BelsLijntje ‘stepping stones’ creëren langs het BelsLijntje. Op iedere stap”steen” worden voedselveldjes aangelegd, die geschikt zijn voor bijen.

  Bloemen, struiken en bomen langs het fietspad voorzien onvoldoende in stuifmeel en nectar voor bijen en bestuivende insecten. Uit een flora-inventarisatie in 2014 op het Bels Lijntje blijkt dat de aanwezigheid van drachtplanten matig is. In Nederland gaat het de laatste jaren niet zo goed met de bij. De bijensterfte is toegenomen van het normale 8 tot 20 en zelfs 30%.

  Door het creëren van een Bijenlint Bels Lijntje van voedselrijke veldjes, bloemen, struiken en bomen, z.g. Bee-o-toop lossen we het probleem van het voedselaanbod voor bijen en bestuivende insecten op, zorgen we voor een aantrekkelijker landschap en fietspad en zijn bewoners en recreanten zich meer bewust van het nut van bestuivende insecten.

  Coöperatie Bels Lijntje samen met 9 partijen, neemt het initiatief voor dit 35 kilometer lange bijenlint van Tilburg tot Turnhout. Te beginnen in 2015, realiseren we op vier locaties tussen Tilburg en Riel, z.g. stepping stones (stapstenen).

  De ingrediënten van ons plan zijn Bezige Bijen – Brabantse Boekweit – Beste Buren en natuurlijk gaat u kennis maken met Bea de Bij en Harry de Hommel.

  Kinderen kunnen met hun ouders en begeleiders een leuke tocht ondernemen van stepping stone naar stepping stone. Daar maken ze kennis met Bea de Bij en Harry de Hommel. Zij nemen de kinderen op een speelse en laagdrempelige manier mee in hun verhaal over de voedselschaarste en hun voorkeur voor een gevarieerd menu. We zijn in overleg met de basisscholen in de wijken Tilburg West, Korvel en Oud Zuid om bijenvoedselveldjes in hun leerroutes op te nemen.

  Honing en Brabantse boekweit afkomstig van stadsimker Marcel Horck, zijn de unieke ingrediënten van een heerlijke tripel ‘Tilburgs Boekweitbier’, gebrouwen door Reuzenbieren in Moergestel. “Een bier met verhaal” dat in 2015 wordt aangeboden aan horecazaken langs het Bels Lijntje. Een deel van de verkoopopbrengst is voor nieuwe voedselveldjes langs het Bels Lijntje.

  adres

  Coöperatie Bels Lijntje samen met 9 partijen, neemt het initiatief voor dit 35 kilometer lange bijenlint van Tilburg tot Turnhout.

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://schonstestrotje.nl/

  Schonste Strotje

  Tilburg is een dynamische, multiculturele, afwisselende stad met een volle evenementenagenda waar we trots op zijn.
  Daarom houden wij van Tilburg. Maar onze stad is ook redelijk grijs…

  Het mag allemaal nét wat  kleurrijker en fleuriger… iets groener… en het liefst daar waar we het kunnen zien,
  op ooghoogte, bij ons in de buurt, in onze straat.

  Welke straat wordt 'T Schonste Stròtje van Tilburg' in 2015?


  Laat dat nou nèt aankomend jaar een stuk makkelijker worden.
  Vanaf 2015 worden in Tilburg de regels omtrent het aanleggen van gevel-, boom- en tegeltuintjes versoepeld.

  Dus we kunnen aan de slag aan de voorkant van onze huizen en zo van Tilburg een groenere en fleurigere stad maken!

  Door er een titel en prijzen aan te verbinden willen we graag nog meer uitdaging bieden.
  Voorafgaand aan de verkiezing vindt een vriendelijke wedstrijd plaats tussen Tilburgse straten & pleinen:

  Welke straat wordt ‘T Schonste Stròtje van Tilburg‘ in 2015?

  adres

  Tilburg

 • Projecten in Tilburg


  Project

  https://communitysense.wordpress.com/op-weg-naar-een-communitykaart-van-de-tilburgse-stadse-boeren/

  Communitykaart Stadse Boeren

  Veel methodes om sociale netwerken te analyseren zijn te complex of abstract voor gebruik in de “echte wereld”. De in dit project ontwikkelde communitykaart combineert een simpele visualiseringsaanpak, een bestaande state-of-the-art visualisatietool en projectdata aangeleverd door de community zelf. Deze aanpak maakt dat communityleden beter kunnen zien wat hun rol in het grotere projectgeheel is. Voor projectmanagement geeft het ten eerste inzicht in waar de community bijsturing behoeft. Het gaat hier bijvoorbeeld om gewenste activiteiten en resultaten die nog niet in de relaties en interacties van de community verankerd zijn. Omgekeerd biedt de kaart inzicht in waar er al veel verknopingen zijn die mogelijkheden bieden voor nieuwe activiteiten en resultaten.
  adres

  Geen fysiek adres.

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.r-newt.nl/activiteit/dinnershow-helping-hands-doorslaand-succes

  Helping hands: Dinnershow voor het goede doel

  Een project om buurtbewoner te verbinden, gezinnen in armoede te helpen en bewustwording te creëren.

  Vier maanden lang besteedden een viertiental jonge meiden tussen de 12 en 16 jaar uit Tilburg west,  elke dinsdagavond, aan de voorbereidingen voor de Dinnershow: hun dinnershow Helping Hands vond plaats in MFA Het Kruispunt in Tilburg op 17 januari jl. 

  Dit om geld in te zamelen voor stichting ‘ Jarige Job’. De meiden pakten tijdens de deze avond  flink uit: jong en oud met een culturele mix uit de wijk genoot van een heerlijk Caribisch driegangendiner, prachtige optredens van jong talenten uit de wijk én een fijne sfeer waar alle bezoekers zich thuis voelde. Al deze elementen samen zorgde ervoor dat buurtbewoners elkaar beter leerden kennen . Met een mooi bedrag voor het goede doel als resultaat: 600 euro! 

  Gedurende het traject werkten de meiden onder begeleiding van R-Newt aan persoonlijke doelen, vertaald naar competenties en vaardigheden binnen het project. Ze hebben workshops gevolgd in het kader van gezonde voeding en beweging, koken en etiquette: tafel opdekken en uitserveren.
  adres

  R-newt
  Maria Isabel Melis
  Veemarktstraat 39
  5038 CT Tilburg
  M: 0622761257
  E: maria@r-newt.nl

 • Projecten in Tilburg


  Project

  http://www.tilburgfoodstory.nl/

  Tilburg Food Story

  De Tilburg Food Story is begin 2014 ontstaan. Binnen de Tilburgse community van Stadse Boeren hebben we opvolging gegeven aan de Tilburgse dag van de Stadslandbouw (juni 2012) en aan het Future of Food Festival (Wereldpodium, mei 2013). 
  Met een groeiende groep belangstellenden en initiatiefnemers hebben we tijdens het festival Incubate en de Social Innovation Week tussen 15 en 21 september 2014 de Tilburg Food Story georganiseerd. Ons idee heeft de vorm aangenomen van een food line up met de bedoeling om bezoekers van het festival op een geïnspireerde en creatieve manier in aanraking te brengen met lokaal voedsel: “We love local food”. Met hulp van twee studenten van Fontys Creative Industries is een concept ontwikkeld en uitgewerkt. Met twee andere studenten van Helicon is de voorbereiding op de week tijdens Incubate uitgevoerd en hebben een tiental initiatiefnemers activiteiten georganiseerd en hierover gecommuniceerd. De website biedt inzicht in de activiteiten. En via de specifieke facebook pagina kunnen mensen inspiratie en ideeën over lokaal voedsel in Tilburg en omgeving delen. Het verhaal over het voedsel in Tilburg blijft immers verteld worden, toen, nu en straks.
  Na evaluatie van het programma zetten we in 2015 de volgende stap: een groene balie met een streekproducten winkel. Dit idee ontwikkelen we in het 1e half jaar van 2015 verder als bindmiddel voor alle mensen in de stad die lokaal voedsel een warm hart toedragen. De balie en winkel krijgen een “pop up” karakter. 
  adres

  Diverse locaties

tweeterfacebook
stadseboeren

Taalstraat 112

5261 BH Vught

073 - 658 7070

info@stadseboeren.nl